با سلام و درود خدمت شما بازدید کنندگان گرامی سایت کنکور لند امروز با مقاله روش مطالعه دروس برای کنکور و همچنین مدرسه در خدمت شما هستیم و سعی کردیم تجربیات خود را که در طول دبیرستان و کنکور برای مطالعه بهتر دروس به دست اورده ایم در اختیارتان بگذاریم.

 

 

روش مطالعه ادبیات:

 

در اکثر مقالات کنکوری قبلا مشاهده کردید که تاکید بر این بوده که ادبیات را موضوعی بخوانید یعنی مثلا لغت و املا رو جدا قرابت معنایی را جدا و ارایه و زبان فارسی را هم جدا بخوانید.

این توصیه درست میباشد ولی یسری نواقصی دارد که باید آن را برای شما مخاطبان سایت کنکورلند تصحیح کنم.

1.اول به سراغ لغت و املا میرویم

لغت و املا جزو دروس حفظی هستند که باید آن ها را ابتدا حفظ کرده و در بازه های مشخص مرور کنید تا به حافظه بلند مدت انتقال داده شوند ( در دروس حفظی برای مرور میتوانید از روش ابینگهاوس هم استفاده کنید).

*روش ابینگهاوس چیست؟ ابینگهاوس دانشمندی بوده است که بر روی منحنی فراموشی مطالعه میکرده است و ... کاری به این ها نداریم .

در این روش باید دقت کنید که برای سپردن مطالب به حافظه بلند مدت باید در بازه هایی زمانی که در پایین به آن اشاره میکنم به مرور مطالب بپردازید.

1.شما ابتدا مطلب حفظی را برای اولین بار حفظ میکنید و میخوانید و خوب یاد میگیرید.

2. مطلبی را که مطالعه کردید باید 24 ساعت بعد دوباره مرور کنید.

3.دوباره باید یک هفته بعد آن را مرور کنید.

4. دوباره باید 10 روز بعد آن را مطالعه کنید.

5.دوباره باید یک ماه بعد آن را مرور کنید.

6.و دست آخر باید 4 ماه بعد آن را مرور کنید.

اگر روش ابینگهاوس را تا مدتی اجرا کنید متوجه انتقال مطالب به حافظه بلند مدت خود میشوید این نکته را هم در نظر داشته باشید که در مرور های اول و دوم و سوم زمانی که برای مرور و مطالعه گرفته میشود نسبت به دفعه اول خیلی کم میشود و تایم زیادی نمیگیرد مثلا اگر مطالعه اولیه 1 ساعت طول کشیده مرور اول نیم ساعت و مرور دوم یک ربع طول میکشد.

 

 

2.قرابت معنایی:

قرابت معنایی یکم دارای جنبه حفظی و کمی بیش تر دارای جنبه مهارتی میباشد شما ابتدا باید از طریق درسنامه کتاب هایی مثل سیر تا پیاز یا نشر الگو یا ... مفاهیم ابیات و نثر های کتاب ادبیات خود را بخوانید و خوب یاد بگیرید. زیرا قرابت معنایی کنکور فقط از مفاهیم درون کتاب سوال می آید ; درسته که ابیات را هر ساله تغییر میدهند ولی مفاهیم همان مفاهیمی است که درون کتاب خوانده اید برای مثال برای مفهوم تقابل عقل و عشق ممکنه چندین بیت در کتاب درسی خود ببینید. پس تا اینجا شما تقریبا جنبه حفظی قرابت معنایی را دیدید.

حالا به سراغ تیپ تست های قرابت معنایی میرویم:

  1. در نوع اول بیت کتاب درسی که نشان دهنده مفهومی است که شما خوانده اید در صورت سوال می آید و شما باید در گزینه ها دنبال شعری بگردید که بیش ترین شباهت مفهومی را با بیت صورت سوال دارد.
  2. در نوع دوم بیتی خارج از کتاب درسی در صورت سوال میدهند و چندین بیت در گزینه ها میدهند که ممکن است چند گزینه بیت های کتاب درسی باشد باید بیتی که بیش ترین شباهت با شعر صورت سوال دارد را پیدا کنید.
  3. نوع سوم سوالات قرابت معنایی این است که بیتی در صورت سوال میدهند و میگویند با کدام بیت قرابت معنایی ندارد.
  4. نوع چهارم سوالات این است که میگویند مفهوم کدام گزینه با بقیه متفاوت است.

 

در همه ی این تیپ تست ها شما ابتدا باید بر مفاهیم ابیات و نثر های کتاب درسی مسلط باشید.

در بخش مهارتی قرابت معنایی شما باید تست کار کنید تا چشم ها و ذهنتان با ابیات خارج از کتاب عادت کند و بتوانید بصورت تجربی مفاهیم این ابیات را بیرون بکشید

پس کسانی که میگویند برای تسلط بر قرابت معنایی باید تست بزنید برای همین بخش است که در بالا ذکر کردیم.

 

 

3.آرایه ادبی:

آرایه ادبی هم از آن دسته موضوعاتیست که بشدت مهارتی است و شما باید با تست زدن یاد بگیرید.

در قدم اول برای کسانی که در این موضوع صفر صفر هستند توصیه میکنم که با کمک درسنامه کتاب های کمک درسی نظیر نشر الگو ، گاج و ... با تعریف اولیه آرایه آشنا شوند و سپس به تست زدن بپردازند.

اگر با این روش هم نتوانستید تست هارا درست پاسخ بدید باید حتما از تدریس دبیر استفاده کنید برای این بخش: از بهترین دبیر های ادبیات در این موضوع میتوان از استادان:

1.عبدالمحمدی

2.یکتا

3.راوش (آلا)

4.شاهین شاهین زاد

استفاده کنید.

 

4.زبان فارسی:

برای زبان فارسی هم طبق دستور العملی که برای آرایه ادبی توضیح دادیم استفاده کنید. چون زبان فارسی جزو دروس مهارتی هستند.

 

 

 

 

روش مطالعه عربی:

عربی هم جزو دروس مهارتی و حفظی است و تقریبا مشابه ادبیات است.

برای عربی لغات را ابتدا حفظ کرده و طبق روش ابینگهاوس که در بالا توضیح دادیم مرور کنید.

برای بخش قواعد و ترجمه حتما باید با خواندن درسنامه و سپس بلافاصله تست زدن مهارت خود را در این بخش بالا ببرید.

اگر باز هم متوجه نشدید و درصدتان در ازمون های ازمایشی بالا نرفت باید از تدریس دبیر استفاده کنید. از بهترین اساتید برای تدریس از صفر مطلق:

1.میثم فلاح

2.مهدی جلادتی

3.میلاد ناصح زاده

برای متن های عربی هم توصیه بیش تر اساتید بر این است که پس از تسلط کامل بر لغات و قواعد شبی یک عدد متن را کار کرده و تحلیل کنید تا مهارتتان در این درس به مرور بالا برود.

 

 

 

 

روش مطالعه دینی:

دین و زندگی جزو دروسی هست که جنبه حفظی دارند و تست زدن زیاد به تنهایی به پیشرفت شما در این درس کمک نمیکند. این بدین معنا نیست که برای این درس تست زدن اصلا نیاز نیست ! چرا نیاز هست ولی پس از تسلط بر متن کتاب درسی و مفاهیم آیات برای اشنایی بیش تر با ادبیات سوالات این درس در کنکور.

پس شما برای دین و زندگی باید ابتدا به خوبی مطالعه کرده مفاهیم آیات و آیات را خوب یاد بگیرید و سپس طبق روش ابینگهاوس مرور کنید.

 

 

 

 

 

روش مطالعه زبان انگلیسی:

در این درس در قدم اول باید بر لغات کتاب درسی مسلط شوید و طبق روش ابینگهاوس که در بالا توضیح دادیم مرور کنید تا به حافظه بلند مدت سپرده شوند.

سوالات درس زبان انگلیسی در کنکور چند بخش است :

  1. سوالاتی که از شما معانی لغات را در قالب سوال میپرسد و لغت مورد نظر در بین گزینه ها میباشد.
  2. سوالاتی که مرتبط با دانش شما در موضوع گرامر یا قواعد است.
  3. سوالات کلوز: یک متن را به شما میدهند و در بین آن جاهای خالی میگذارند و از آن قسمت سوال طرح میکنند بسته به متن مورد سوال یا دانش گرامری شما را می سنجن یا دانش لغت شمارا !
  4. یک متن طولانی 2 الی 3 پاراگرافی میدهند و تعدادی سوال از متن مورد نظر در پایان آن میپرسند.

 

در رابطه با گرامر باید ابتدا از درسنامه گرامر یا دستور زبان را خوب بخوانید و مثال حل کنید تا در این بخش مهارت بدست اورید.

در رابطه با سوالات کلوز باید بعد از تسلط بر لغات کتاب درسی و گرامر شبی یک الی 2 عدد کلوز تست حل کنید تا مسلط شوید.

در رابطه با متن هم باید بعد از تسلط بر لغات کتاب درسی و گرامر شبی یک الی 2 عدد کلوز تست حل کنید تا مسلط شوید

تلاش بر این است در مقالات بعدی سایت نحوه پاسخ گویی به انواع تیپ تست کلوز و ریدینگ کنکور را آموزش دهیم.

 

 

 

روش مطالعه ریاضی:

درس ریاضی جزو دروس مهارتی میباشد . دروس مهارتی یعنی اینکه شما باید با استفاده از آموخته های خود در درسنامه سوالات را حل کنید. در این راه کسانی که تمرینات بیش تری حل کرده اند آزمون و خطای بیش تری انجام داده اند و تجربه بیش تری برای حل سوالات دارند پس در نتیجه مهارتشان برای پاسخگویی بیش تر شده.

توصیه ما برای مطالعه درس ریاضی:

1.ابتدا درسنامه را بخوانید و سپس بلافاصله به سراغ مثال های درسنامه بروید و سعی کنید خود سوالات را حل کنید با استفاده از توضیحات درسنامه اگر متوجه نشدید پاسخ را نگاه کرده و دوباره حل کنید.

بعد از حل کردن مثال های درسنامه شما آمادگی نسبی را دارید که وارد تست های آن مبحث شوید.

هر تستی را که با آن مواجه میشوید سعی کنید تا حد ممکن با روش خود حل کنید و پیش بروید.

در این بین شما به سوالات نکته دار و سخت بر می خورید، برای این گونه سوالات نکته آن را از پاسخ نامه یاد بگیرید و دوباره از صفر تا صد مسئله را خود حل کنید. سپس شماره این گونه سوالات را یادداشت کنید یا علامت بزنید که برای دفعات بعد مثل روز قبل از آزمون آن سوالات را دوباره حل کنید و اگر مشکلی بود برطرف کنید.

2.بعضی از افراد در درس ریاضی زیر صفر هستند و مشکلات زیادی دارند برای این گونه دوستان استفاده از تدریس دبیر ریاضی توصیه میکنیم. دقت داشته باشید که تدریس به تنهایی کافی نیست و فقط نقش درسنامه را دارد. پس شما باید بعد از کلاس که میتواند انلاین باشد یا حضوری به حل کردن مثال های گفته شده در کلاس بپردازید. و سپس بلافاصله به سراغ تست زنی بروید و شماره تست های سخت و نکته دار را برای مرور یادداشت کنید و به مرور بپردازید.

 

 

 

روش مطالعه زیست:

زیست جزو دروسی است که هم جنبه حفظی و هم جنبه مهارتی دارد.

برای حفظ کردن متن و مرور از روش ابینگهاوس استفاده کنید

برای مفاهیم هر درس یا از تدریس و یا از درسنامه کتاب های کمک آموزشی استفاده کنید.

 

توصیه ما برای مطالعه این درس:

برای شروع مطالعه یک فصل ، یک کتاب درسی و یک کتاب کمک آموزشی در کنار خود قرار دهید شروع به مطالعه کنید و هر بخشی از فصل را که مطالعه کردید به سراغ درسنامه بروید و نکات و توضیحات تکمیلی آن را مطالعه کنید. در این اگر بخشی مفهومی داشت که آن را متوجه نشدید حتما از تدریس دبیر استفاده کنید.

پس از این مراحل نوبت به فاز تست زنی و تقویت مهارت شما در این درس است. وقتی به سراغ تست های کتاب کمک درسی میروید نکاتی را میبینید که در درسنامه کمک اموزشی هم نبوده پس آن ها را یا در کتاب درسی و یا در دفتری جدا یادداشت کنید که بعدا سراغ همان تست نروید و فقط نکته مربوط به آن را مرور کنید.

در کلیه مراحل برای مرور این باید از روش مرور ابینگهاوس که بالاتر توضیح دادیم استفاده کنید.

 

 

 

روش مطالعه فیزیک:

این درس هم همانند ریاضی مهارتی میباشد منتهی تنها تفاوت آن با ریاضی این است که این درس مفاهیمی دارد که تا متوجه نشدید قادر به پاسخ گویی به تست ها نیستید. در این درس فرمول بازی و فرمول حفظ کردن زیاد به کارتان نمی آید زیرا سوالات کنکور مفهومی میباشد.

پس باید ابتدا با کمک درسنامه کتاب کمک آموزشی یا تدریس دبیر خوب مفهوم بخش های فصل را متوجه شوید و از حفظ کردن مطلق فرمول ها بدون یاد گرفتن مفاهیم در این درس خودداری کنید.

وظیفه شما بلافاصله بعد از تدریس دبیر یا مطالعه کتاب کمک آموزشی این است که به سراغ تست زنی بروید و مهارت خود را بالا ببرید. در این درس هم همانند ریاضی شماره سوالات نکته دار و سخت را یادداشت کنید و در بازه های زمانی مشخص آن سوالات را دوباره حل کنید.

 

 

 

روش مطالعه شیمی:

درس شیمی هم بخش حفظی و هم بخش مهارتی و هم بخش مفهومی دارد.

پس باید دقت کنید که این درس در حد خود و کنکور خیلی خفن میباشد . چون هم تست های حفظی و مسئله ای و مفهومی دارد.

توصیه ما برای این درس این است که باید 9 خان شیمی کنکور را به ترتیب پشت سر بگذارید تا مفاهیم را خوب یاد بگیرید و بتوانید مسئله ها را براحتی حل کنید.

9 خان شیمی کنکور به ترتیب یادگیری:

1.ساختار اتم و جدول تناوبی

2.رفتار اتم ها (انواع پیوند ها و جامدات)

3.شیمی آلی و شیمی پلیمر ها

4.استوکیومتری و قانون گاز ها

5.ترمودینامیک شیمیایی

6.شیمی محلول ها

7.سینتیک و تعادل شیمیایی

8.اسید و باز

9.الکتروشیمی

 

برای بخش حفظی هم باید هر فصل مطالب حفظی آن را مطالعه و مرور کنید.

در بخش مسئله و مفاهیم هم چون جزو بخش های مهارتی درس شیمی محسوب میشوند باید به تست زنی بپردازید تا مهارتتان در این بخش بالا برود.

 

در آخر باید این نکته را اضافه کنم که روش های بالا و کل مقالاتی که برای روش مطالعه دروس میخوانید یک توصیه است ، شما باید خود دست به کار بشید و روش اختصاصی خود را برای مطالعه پیدا کنید هر کس با یک روش راحت است.

 

 

اگر کم و کسری در مقاله بالا مشاهده کردید یا تجربیات جدید در مطالعه دروس دارید که میدانید به بقیه کمک میکند خوش حال میشویم در نظرات آن را بیان کنید.

منبع مقاله: سایت کنکور لند